Monday, November 22, 2010

Semakin banyak warung Melayu

Jika kita berjalan di pekan kecil atau bandar kecil Malaysia terdapat banyak warung(bahasa Melayu Indonesia -warong). Jumlahnya semakin bertambah dari semasa ke semasa. Pada amnya, keadaan warung itu terlalu simple , kurang ceria dan kurang memuaskan. Apakah makna atau erti semua ini? Apakah yang tersirat di sebalik kewujudan warung itu?
Kebanyakan pemilik/pengusahanya bumiputera khususnya orang Melayu. Benarkah mereka sudah ada kesedaran untuk berniaga? Terdapat warung yang wujudnya tak sampai setahun, kemudian sunyi sepi, dah tutup.
Sebelum membuka perniagaan warung makan, dahulunya mereka buat apa atau apa pekerjaannya?
Dalam beberapa temu bual dengan pengusahanya, mereka pernah menjadi askar, pemandu lori, kerja makan gaji seperti kerani dan sebagainya. Ada juga yang masih bekerja sebagai pembantu am pejabat, tukang kebun atau kakitangan awam peringkat bawahan. Bekerja untuk mencari pendapatan lebih memang bagus tetapi adakah alasan itu yang sebenar?
Keadaan ini sepatutnya diberi perhatian pihak yang berkenaan. Tempat berniaga yang sesuai, selesa dan wajar patut disediakan kepada mereka. Ada yang minat sungguh tetapi tidak mampu menyewa bangunan hingga lebih RM500 di kawasan taman perumahan. Sampai bilakah orang Melayu berniaga secara tak tersusun dan sepatutnya sudah upgrade berbanding tahun 1970an dulu? Jauh sekali jika mereka nak menyewa di KLCC atau menara 100 tingkat. Nak menyewa di bangunan/premis milik MARA belum tentu mampu.
Majlis agama Islam atau baitulmal yang mempunyai dana dari wang zakat wajar membantu dengan menyediakan tempat mereka berniaga. Kasihan mereka!

No comments:

Post a Comment

Peribahasa yang dipertikaikan

Saya ditanya tentang peribahasa Melayu yang dipertikaikan sebagaimana yang berikut: 1. Harapkan pagar, pagar makan padi 2. Melepaskan batu...