Tuesday, October 7, 2014

Sikap orang Melayu ketika berniaga

Ramai orang Melayu menjalankan perniagaan makanan dengan membuka warung dan kedai makan. Warung dan kedai makan itu diusahakan sendiri dengan cara menyewa atau memiliki tapak perniagaan sendiri. Saya ingin menyentuh perniagaan makanan di kedai yang disewa oleh pihak Majlis daerah, Majlis Perbandaran atau institusi tertentu seperti gerai MARA dan sebagainya.
Gerai itu biasanya dibina di lokasi yang strategik dengan sewa yang berpatutan. Gerai makan lebih mendapat sambutan terutama pada hujung minggu. Pelanggan biasanya penduduk tempatan atau luar daerah.
Sikap peniaga Melayu pada hujung minggu berubah berbanding dengan hari biasa. Kemesraan dengan pelanggan yang sudah biasa makan tidak seperti hari biasa. Pelanggan yang datang awal dibiarkan menunggu lama. Jika kita bertanyakan sesuatu, mereka jawab sambil lewa saja. Oleh sebab menunggu terlalu lama, lebih baik pita beredar.
Mungkin peniaga berfikir, hilang satu pelanggan, beratus pelanggan datang. Sebabnya faktor hujung minggu ramai pelanggan.
Sikap peniaga yang demikian, sombong dan kurang mesra diyakini akan menyebabkan pelanggan akan berkurangan pada jangka masa panjang terutama dalam kalangan penduduk tempatan.

Peribahasa yang dipertikaikan

Saya ditanya tentang peribahasa Melayu yang dipertikaikan sebagaimana yang berikut: 1. Harapkan pagar, pagar makan padi 2. Melepaskan batu...