Saturday, September 24, 2011

Warung atau warong di Malaysia

Kehidupan harian di Malaysia agak sukar hendak berpisah dengan makan di warung(atau warong). Tak kira apa tujuan kita ke warung, sama ada nak makan, jumpa kawan untuk berbual-bual atau apa saja. Kebanyakan mereka ke warung nak makan. Kenapa makan di warung menjadi pilihan?
Kebanyakan warung berada di tempat terbuka dan mudah dikunjungi. Mudah meletakkan kenderaan, suasana tak formal dan tak banyak larangan daripada tuan punya warung seperti nak merokok.
Terdapat juga warung yang menyediakan makanan ala hotel atau restoran yang standard. Namun kebanyakannya ala kadar saja, yang penting ada makanan, meja kerusi dan sebagainya. Soal kebersihan kadang kala kurang diutamakan. Makanan kegemaran rakyat biasa ada di warung seperti roti canai, pelbagai mi, pelbagai nasi terutama nasi lemak dan kuih-muih.
Jika kita berada di luar negara seperti London, Paris, Beijing dan sebagainya tak nampak warung sebagaimana di Malaysia. Kenapa ? Mungkin faktor cuaca menjadi faktor utama. Cuaca yang sangat sejuk menyebabkan orang ramai lebih suka duduk di rumah.
Cuaca yang agak panas di Malaysia membuatkan orang lebih suka berada di luar rumah. Lebih suka keluar waktu malam dan makan di warung. Lihat saja bilangan warung semakin bertambah khasnya di bandar kecil, pekan, kampung, kawasan taman perumahan. Sudah jadi satu budaya di Malaysia.
Persoalannya, bagaimanakah kewujudan warung boleh disusun, diselaraskan, bersih dan kemas?

Peribahasa yang dipertikaikan

Saya ditanya tentang peribahasa Melayu yang dipertikaikan sebagaimana yang berikut: 1. Harapkan pagar, pagar makan padi 2. Melepaskan batu...