Thursday, September 10, 2015

MASAK IKAN SIAKAP

Resipi ciptaan sendiri



Bahannya:
- 1 ekor ikan siakap ( ikan lain pun boleh)
- 2 batang serai
- 3 biji bawang merah
- 1 biji bawang putih
- 3 cm halia
- 1 helai daun limau purut
- cili padi(ikut pilihan sendiri jika suka).
- daun pisang
- garam secukup rasa
- sayur kangkung ( sayur lain pun boleh)
- 2 biji limau kasturi

Cara memasak:
Bersihkan dan cuci ikan Siakap. Letakkan daun pisang di atas kuali. Letakkan ikan Siakap ke dalam kuali. Potong limau kasturi, ambil airnya dan siramkan pada ikan. Potong serai, bawang merah, bawang putih, halia. Taburkan di atas ikan siakap. Taburkan garam separuh sudu makan atau secukup rasa). Panaskan kuali dengan api yang kecil. Tutup kuali itu. Apabila ikan sudah masak, masukkan sayur kangkung atau sayur lain ikut pilihan sendiri dan tutup semula kuali kira-kira 3 minit saja. Jangan lama sangat, sayur boleh lecur.
Cadangan , makan bersama nasi, sambal kicap atau sos tomato jika suka. Selamat menjamu selera...

Peribahasa yang dipertikaikan

Saya ditanya tentang peribahasa Melayu yang dipertikaikan sebagaimana yang berikut: 1. Harapkan pagar, pagar makan padi 2. Melepaskan batu...