Wednesday, February 22, 2012

Harga barang melonjak tinggi

Jika kita makan di kedai atau di warung kini, kenaikan harga begitu tinggi. Sebagai contoh, makan nasi putih, ikan sekeping(yang dipotong), teh 0, sedikit sayur harganya ialah RM6. Kebanyakan kedai makan sudah mencatatkan harga lauk ikut harga pasaran sama ikan atau daging. Bermaksud harganya tidak tetap, boleh berubah secara tiba-tiba.
Apakah yang menjadi punca harganya cepat melonjak tinggi? Alasan yang diberi ialah peniaga makanan mendapat bahan mentah yang harganya tinggi.
Sebagai pengguna, kita terpaksa membayar makanan dengan harga yang tinggi kerana tiada pilihan lain. Pendapatan kita tak banyak berubah. Setengah orang pendapatannya tak berubah sedangkan harga makanan makin meningkat. Siapa nak disalahkan?
Kerajaan sepatutnya menjadi pembekal bahan mentah melalui agensinya di seluruh negara. Pihak kerajaan jangan sekadar memantau harga di pasaran. Mampukan dipantau?
Jangan lantik syarikat tertentu untuk membekalkan bahan mentah untuk dibeli orang ramai kecuali jika kerajaan tidak ada kepakaran dalam aspek tertentu.
Jika harga bahan mentah hanya ditentukan oleh pasaran semata-mata, banyak pihak swasta akan ambil kesempatan. Yang susah ialah rakyat biasa dan berpendapatan tetap seperti makan gaji.
Bekalan makanan perlu dikawal dan mesti sampai kepada sasaran pembeli terutama rakyat biasa.

Peribahasa yang dipertikaikan

Saya ditanya tentang peribahasa Melayu yang dipertikaikan sebagaimana yang berikut: 1. Harapkan pagar, pagar makan padi 2. Melepaskan batu...