Wednesday, January 25, 2012

Setiap kali Tahun Baru Cina...

Setiap kali Tahun Baru Cina, masalah yang sama berulang. Kita menghadapi masalah untuk mendapatkan bahan binaan, barangan runcit, alat ganti kenderaan dan lain-lain. Kedai yang kebanyakannya dimiliki orang Cina tutup kerana cuti Tahun Baru Cina. Walaupun orang Melayu yang berniaga, tapi sumber bahan mentah datangnya dari pembekal dan pemborong Cina.
Bukan salah Tahun Baru Cina. Bukan juga salah orang Cina. Masalahnya orang Melayu dan kaum lain tak berniaga dari awal sumber, pengeluar, pembekal, pekilang, pengimport hingga peringkat penggunaan. Orang Melayu hanya jadi pengguna. Kalau orang Cina tak berniaga memang semua jadi terhenti. Alasan mudah: cuti Tahun Baru Cina. Masalah ini sudah berpuluh-puluh tahun berlaku dan disedari banyak pihak. Sebaliknya jika orang Melayu dan kaum lain yang Islam menyambut Hari Raya Aidilfitri, masalah bekalan barang tak timbul kerana orang Cina berniaga.
Kerajaan sepatutnya berbuat sesuatu untuk keperluan rakyat. Hal ini bukan masalah perkauman. Semua kaum saling memerlukan dan saling membantu. Perkara ini dilihat sebagai masalah rakyat. Orang Melayu perlu berniaga untuk memenuhi keperluan kaumnya tanpa menjejaskan peluang kaum lain. Jika orang Melayu berniaga, kaum lain juga dapat faedah. Persoalannya, orang Melayu masih tak mampu berniaga seperti orang Cina kerana masalah modal dan ilmu.
Oleh sebab itu, kerajaan perlu membantu untuk orang Melayu jadi pembekal, pemborong, pengeluar dan peruncitan. Bukan setakat jadi pengguna saja. Syarikat GLC boleh membantu dan memainkan peranan awal, seperti Petronas, Bernas dan sebagainya. Felda, Mara dan agensi lain wajar memainkan peranan aktif.

Sunday, January 22, 2012

Makanan dulu

Makanan sekarang begitu banyak, mewah, lazat dan pelbagai jenis. Asam pedas, ikan keli masak lemak, bubur caca dan teh tarik mudah ditemui di kedai makan khas di Malaysia. Sewaktu sampai di kota London, saya mencari-cari makanan itu. Akhirnya dapat makan di restoran Malaysian Hall. Yang tak jumpa ialah pengat pisang, pengat ubi dan pengat keladi di kota London. Sesiapa yang tahu boleh cadangkan. Rasanya di Beijing pun saya tak jumpa. Yang ada keledek rebus dijual oleh penjaja jalanan. Masakan pengat tak dapat lupa kerana mengingatkan diri ini semasa kecil. Tak banyak pilihan. Sekali sekala dapat makan nasi panas dengan tempe bakar. Nak goreng tak ada minyak masak. Kadang kala tempe bakar dilenyek dengan sedikit lada jadilah sambal tempe. Ada lagi ke makanan ini?
Pengat memang sedap sama ada pisang, ubi dan keladi. Ditambah pula dengan bau daun pandan segar dan gula melaka yang lemak manis. Sukar menemuinya di kedai makan kini. Generasi muda banyak yang tak tahu, malah perkataan pengat pun begitu asing.
Makanan sekarang pun mahal akibat kenaikan kos barangan. Kenapa barangan itu jadi mahal pada hal keluaran tempatan. Adakah kerana kenaikan harga minyak dan bahan api saja?
Kenaikan harga barang yang selari dengan kenaikan gaji yang tak seberapa seolah-olah kita tak naik gaji.

Peribahasa yang dipertikaikan

Saya ditanya tentang peribahasa Melayu yang dipertikaikan sebagaimana yang berikut: 1. Harapkan pagar, pagar makan padi 2. Melepaskan batu...