Monday, September 24, 2012

Sayur pucuk paku pakis



Kadang kala kita berasa jemu dengan masakan atau makanan yang ada masa ini. Apatah lagi makanan segera. Masakan sekarang banyak lemak, berminya, dan pedas. Banyak majlis yang diadakan menyajikan masakan yang berlemak. Masyarakat sekarang mampu menyediakan atau menghidangkan makanan yang mahal tetapi tidak sihat seperti nasi beriani atau nasi minyak. Jauh beza masakan kita dengan sesetengah bangsa di dunia, contohnya masakan Korea selatan. Penggunaan minyak yang kurang, banyak dipanggang dan direbus menjadikan masakan mereka kurang berlemak.
Teringat pula semasa zaman kanak-kanak atau tinggal di kampung, banyak sumber hasil sekitar kampung seperti pucuk paku pakis jenis merah. Pucuk paku ini enak dimasak tumis air, atau direbus atau masak lemak dengan sedikit santan kelapa.Campur bawang putih, merah, ikan bilis ditumbuk.  Lauknya ikan bilis hitam yang digoreng dengan sedikit minyak.
Saya akan mengulangi masakan ini jika berkesempatan dapat mengambil pucuk paku pakis di kampung sehingga sekarang. Pasar tani juga ada menjualnya.
Kenangan dahulu sentiasa timbul apabila makan sayur itu bersama nasi panas. Arwah ibu sering masak sayur itu. Tak mampu membeli sayur sawi, kobis, dan sayur lain yang datang secara komersial lain.

Peribahasa yang dipertikaikan

Saya ditanya tentang peribahasa Melayu yang dipertikaikan sebagaimana yang berikut: 1. Harapkan pagar, pagar makan padi 2. Melepaskan batu...