Jika kita makan di kedai atau di warung kini, kenaikan harga begitu tinggi. Sebagai contoh, makan nasi putih, ikan sekeping(yang dipotong), teh 0, sedikit sayur harganya ialah RM6. Kebanyakan kedai makan sudah mencatatkan harga lauk ikut harga pasaran sama ikan atau daging. Bermaksud harganya tidak tetap, boleh berubah secara tiba-tiba.
Apakah yang menjadi punca harganya cepat melonjak tinggi? Alasan yang diberi ialah peniaga makanan mendapat bahan mentah yang harganya tinggi.
Sebagai pengguna, kita terpaksa membayar makanan dengan harga yang tinggi kerana tiada pilihan lain. Pendapatan kita tak banyak berubah. Setengah orang pendapatannya tak berubah sedangkan harga makanan makin meningkat. Siapa nak disalahkan?
Kerajaan sepatutnya menjadi pembekal bahan mentah melalui agensinya di seluruh negara. Pihak kerajaan jangan sekadar memantau harga di pasaran. Mampukan dipantau?
Jangan lantik syarikat tertentu untuk membekalkan bahan mentah untuk dibeli orang ramai kecuali jika kerajaan tidak ada kepakaran dalam aspek tertentu.
Jika harga bahan mentah hanya ditentukan oleh pasaran semata-mata, banyak pihak swasta akan ambil kesempatan. Yang susah ialah rakyat biasa dan berpendapatan tetap seperti makan gaji.
Bekalan makanan perlu dikawal dan mesti sampai kepada sasaran pembeli terutama rakyat biasa.
Wednesday, February 22, 2012
Subscribe to:
Posts (Atom)
Peribahasa yang dipertikaikan
Saya ditanya tentang peribahasa Melayu yang dipertikaikan sebagaimana yang berikut: 1. Harapkan pagar, pagar makan padi 2. Melepaskan batu...
-
Poyo adalah ringkasan daripada Bahasa Inggeris iaitu Proud of Your Own... Poyo ialah perkataan bahasa pasar atau slanga Melayu boleh dikat...
-
Ungkapan tanah tumpahnya darahku kurang sesuai berbanding dengan tanah tumpah darahku. Jika tidak silap, tanah tumpah darahku sudah lama di...
-
Pengguna bahasa Melayu masih keliru dengan penggunaan kata majmuk dan kata ganda. Antara kata majmuk yang dianggap kata ganda ialah bukit bu...